Volver al sitio

 

03/05/1952 Benedicció de la restauració de la Santa Creu de Montsipòsit. Durant la Guerra Civil (1936-1939) és va derruir.

Sabem per documentació que l'any 1780, el mossèn Jeroni Bustins (nascut a Sant Aniol 1738 - Tortellà, 1800), sagristà, va escriure la consueta de les celebracions religioses a l'església de Santa Maria de Tortellà, la festa de Santa Creu ja es feia pel 3 de maig. Abans del 1777, es feia vigília cantant completes i el mateix dia, missa. Després s'anava en professor fins al "Domer de Motseposa" on es beneïa el terme. Per tant, la Santa Creu és la creu de terme de Tortellà.

· En Blanc i Negre,Festes i Tradicions,Retratus

Benedicció de la restauració de la Santa Creu de Montsipòsit.

broken image

Codi

Fons Col·lecció particular. Joan Nogué (en Serrat del Pont)

Autor/s Desconegut

Dates 1952

Descripció Benedicció de la restauració de la Santa Creu de Montsipòsit.

Personatges- Els veïns del barri del Pont o Veïnat de Gratacós, barri de Dalt i el mossén Joan amb escolars.

Municipi Tortellà

Comarca Garrotxa, la

Suport Exemplar escanejat.

Cromia B/N

Llicència CC

Surten a la imatge:

Homes: Masover de Manlleu, masover de la Casanova, masover de Martís -home amb gorra-, dona del masover de Martís -dona vestit fosc-, Soledad de la Quintana, Joan de la Quintana, Mossèn Joan -rector de Tortellà-, Nuri -mestressa de Duran (pubilla)-, Joan de Duran -avi d'en Josep Pararols (en Duran), Assumpció -mestressa de Duran-, Maria de la Sínia, Joan Nogué -masover de Serrat del Pont-, Pilar de cala Sila, Filomena de Serrat del Pont, Isabel de mas Duran, Maria de Manlleu, en Xinto -bover de Manlleu-, Dolors i Emilia de mas Duran, Narcís Fontàs de can Sellés, Joaquim Pagés Manté, Joan Nogué -en Serrat-, Paula -criada de les mestresses de mas Duran-.

Autor: Albert Vergés Sarola

Nota: Qualifico la imatge com a iconogràfica no només per la vestimenta dels personatges, també, ens concreta l'any de la restauració, de retruc ens confirma que per la Guerra Civil va ser derruïda. I quins veïns del poble participen, fent-se seva la reconstrucció. És a dir, no va ser una festa del conjunt de la comunitat, va ser una celebració de veïnat. Tot i que cal remarcar que la Santa Creu representa el símbol del límit termal de Tortellà.