Volver al sitio

 

 

 

 

 

 

 

 

La "Creu de Monteia": Una aproximació al paisatge.

 

Sales de LLierca #AltaGarrotxa #Garrotxa

 

· Paisatge,Toponimia,Ruta

La Creu de Monteia 

és un turó, paratge, de l'

Alta Garrotxa. Tal com descriu el seu topònim compost, una creu -gravada en una pedra- i una Monteia -turonada, pujolet-. En el turó hi ha una creu.Situat en un sector muntanyós i encinglerat, sota els vessants orientals del puig de la Calma (1.050 m.). En la seves vessants trobem una església romànica, 

Sant Miquel de Monteia -esmentada ja el 1228, "Sancti Michaelis de Montilia", com a parròquia (després esdevingué sufragània de la parròquia de Tortellà)-; i un mas. anomenat  Monteia.

broken image

 

MONTEIA

Notícies històriques

L'any 1228 el noble Bernat de Sales va fer donació de les dècimes de la parròquia anomenada "Sancti Michaelis de Montilia" a l'església de Santa Magdalena de Palau de Montagur aleshores consagrada. Igual denominació apareix en un document del 1341, redactat amb motiu de la venda d'un bosc existent a la parròquia, situada en terres pertanyents al castell de Sales. Més tard, el 1362, se cita com a "Sancti Michaelis de Montilias", topònim que, al mateix segle, es convertí en "Monteya".

MONTEIA = MONTELLÀ de Monteliano procedent per dissimulació del nom personal llatÍ MONTINIANO (derivat del nom propi MONTINIUS). Tambè pot tenir el seu origen en MONTICULA "turonada, pujolest" derivat de monticulus "turonet"; segons Joan Corominas ONOMASTICON CATALONIAE - Llibre V (L - N).

 

broken image
broken image
broken image

Des del seu cim veiem, a l'est, les muntanyes d'Espinau, la Mare de Déu del Mont i Malveí.

broken image
broken image

Al nord, veiem el Puig de Bassegoda, l'Escaleró, puig del Moros i el puig de Mussols -Bussols-.

broken image

Aquí sota, veiem Tortellà. I la gran plana del Fluvià.

En relació amb aquest indret i amb les ganes d'aproximar-nos al seu paisatge, ens preguntem pel topònim i el seu significat.

A l'antic comtat de Besalú, era freqüent el poblament dispers. En aquest paratge, pren protagonisme la "granja isolada" que ocupa l'espai agrari, des d'abans de l'any 1000. Podem intuir que es creen els masos: Polí, l'Orri i Monteia com a eixos organitzatius d'explotació per aprofitar els plans, recursos hídrics i boscúria. El topònim "Montilia o Montelia" tè un origen romà o anterior, per tan l'explotació agrari de les terres ens fa pensar que el seu origen és en época romana; cal estudiar en prudència. No hi ha troballa arqueològica.

El mas Monteia, cap als anys 800-900, imaginem, era una "granja isolada", un poblament humà, una ocupació de l'espai agrari; segurament. Els límits de la propietat del mas, els dominis senyorials i esclesiastics, les unitats administratives modernes, ens informaran de com s'organitzava aquest territori.

 

 

Els historiadors del paisatge medieval anglès, assenyalen, en relació amb els dominis, la importància que té un punt central -aglutinador-, l'existència d'un caput (!). En aquest cas, podem parlar de la Creu de Monteia, el turó. A voltant seu, s'organitza una petita estructura de poblament humà comú i agrària; una possessió: camps, font, bosc, mas, església, comunicació...

broken image
broken image

 

El cim exerceix de símbol territorial d'una unitat de paisatge, conegut com a Monteia. Fa de punt estratègic; domina la vista cap al sud, punt de guaita. Control de territori: la vall del Fluvià, el "castrum" de Besalú, la sagrera de Tortellà i Argelaguer, mas Cabissó de Sales, el Castell... Al nord, el clot de Socarrats, a l'est el fondal del riu Burró i a l'oest la Calma, la serra d'Entreperes i el Cucut; l'orografia protegeixi aquesta petita comunitat de rendes curtes, però autosuficients.

Per si algú s'ha fet la pregunta: existeix la Creu de Monteia? algú l'ha trobat?

broken image

Fotografia arxiu JOAN BENET.

Mès informació:

JOAN BENET: 

http://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2012/03/monteia-sant-miquel-de-monteia-pla-de.html

 

 

Referències:

(1)- JORDI BOLÓS I MASCLANS. VI Assemblea d'Estudis sobre el Comtat de Besalú. "Amics de Besalú". 

https://www.academia.edu/35938284/PAISATGE_ORGANITZACI%C3%93_DEL_TERRITORI_I_POBLACI%C3%93_DE_LA_GARROTXA_A_LEDAT_MITJANA

broken image

Autor de la publicació: Albert Vergés Sarola.

 

Us animo a fer la recerca i deixar els vostres comentaris.