Volver al sitio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La balma d'en Ranella

 

Un assassinat, una cova i una gossa.

 

#Sales_de_Llierca #AltaGarrotxa #Garrotxa

 

· Paisatge,Bauma i coves,Història

La Balma d'en Ranella (Sales de llierca), a la serra del Cucut. Utilitzada com aixopluc i amagatall. 

La balma d'en Ranella es troba situada al terme municipal de Sales de Llierca (Garrotxa) i dins la propietat del mas de l'Orri, concretament a la zona del bac o zona coneguda com a la Coma de l'Orri, per sobre de l'abeurador i del Teix del rec de l'Orri.

La balma és una cavitat poc profunda i sense potencial arqueològic. Actualment, n'hi aigua que es filtra per la roca i genera un petit rec. 

La balma ha tingut cert ressó des de que l'excursionisme ha fixat el seu interés en el Teix de l'Orri, el qual fou declarat Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

Aquesta zona obaga és un bosc espès on predomina el rajolet i el roure pènol, acompanyat de conjunts de blada i de teixeda. Hi ha abundància d'orella d'os, arrapada a les roques calcàries del torrent. El sotabosc de boix és ric en molses i herba fetgera. Hi abunda el tortellatge i el lloreret. Quant a fauna, s'hi pot observar la mallerenga carbonera i restes de l'activitat de la guineu i el teixó.

 

 

Curiositats

"A principis del S. XX s'hi amaga un assessí anomenat Ranella que era de Tortellà. D'aquí surt el nom de la balma o bauma"

***Nota: Una balma o bauma és un abric rocós en una cova natural poc profunda en la qual penetra la claror. Es distingeix per això de les cavernes. Es troba en parets rocoses, sovint en la seua base. En zones muntanyenques, aquest tipus de refugi pot també ser important per als muntanyencs. La paraula és preromana i d'origen incert. En el parlà d'aquí diem "bauma".

Sobre el 1920 en Ranella s'hi va amagar durant un temps. Després d'haver mort en Miquel Quer de can Pedragós de Sales de Llierca. Una parella de Guardia Civil el va descobrir seguint la seva gossa, feia mesos que li anaven al darrera després d'haver-se escapat de la pressó d'Olot. D'aquí surt el nom, topònim, de la balma: "la balma d'en Ranella". Llegueix l'escit de la revista del Comú de Tortellà (agost 2019). La fotografía que surt a l'article és en Ranella costudiat per la Guàrdia Civil.

 

 

 Ruta a peu recomenable

 

 

 

Autor del post: Albert Vergés Sarola

 

Todos los artículos
×

Ya está casi listo...

Te enviamos un correo. ¡Por favor haz clic en el enlace del correo para confirmar tu suscripción!

Aceptar