Volver al sitio

 

 

 

 

 

 

 

 

La balma de Can Rata

 

Casalot adossat a la barbacana d'un cingle

 

 

#Sales_de_Llierca #AltaGarrotxa #Garrotxa

· Història,Bauma i coves,Paisatge

La Balma de can Rata (Sales de llierca) és una barbacana d'una cinglera utilitzada com aixopluc i per guardar el ramat. A la part frontal n'hi ha una paret de pedra seca. 

Coordenades: 

Latitud 42.26095 / longitud 2.66748 / alçada nivell del mar 491

A prop d'aquesta balma n'hi ha un forat petit que forma una petita cavitat, espai, dins la cinglera. Un cop dins el forat sentim una forta olor a cabra. 

Latitud 42.26065 / longitud 2.66808 / alçada nivell del mar 475 

broken image
broken image

La casa de Can Rata quasi ni es veu. Estat ruinós. Sòn quatre pedres i es troba situada al terme municipal de Sales de Llierca (Garrotxa).  A la zona del clot fosc a peu de la carretera sense asfaltar que arriba fins al mas de Can Bosch.

CASA DE CAN RATA

broken image

Just per sota la casa i de la carretera, en revolt orientat cap a nord-oest (vistes a Monteia) i trobem la balma de can Rata. L'altre, el forat, es troba a la mateixa alçada, aproximadament, però orientació a la Creu d'en Sarbosa, si agafem de referent el revolt o gir de la cinglera, orientació sudest.

L'accés directe des de la carretera es complicat, dificultós. S'hi pot accedir però no hi ha camí fressat... vas pel mig de l'alzinar i resseguint la cinglera.

L'opció més recomenable es deixar el vehicle a peu de carretera, just al revolt, i anar a peu carretera amunt direcció can Bosch. Trobarem a mà esquerra un punt groc que marca el camí d'Itinerannia (el vell camí de Sales a Lliurona). L'agafarem i tornarem direcció Sales. Baixarem l'escaler i passarem pel costat de la Balma del Birol. Un pèl més endevant hi ha una fita de pedra que ens marca un corriol de cabres, a mà esquerra. Resseguirem  la cinglera fins a trobar la balma... i més endevant el forat.

 

BALMA DE CAN RATA

broken image
broken image

 

broken image

FORAT DE CAN RATA

broken image
broken image

 

broken image
broken image

 

Curiositats

La decada dels 40 i 50, una dona xiroia del barri de Vinyot de Tortellà, l'Adela, hi va viure de jove. Diuen que cuidava el ramat i la balma li feia de casa. Tot un personatge que ven bé podria haver sortit de la novel·la de Miguel Delibés "Los santos inocentes".

 

 Ruta a peu recomenable

 

 

 

broken image

Autor del post: Albert Vergés Sarola