Volver al sitio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Sapsque el 1923 la plaça de #Tortellà #Garrotxa rebia el nom de "plaça de la Constitució", en memòria a la constitució de 1873 de caràcter federal durant la Iª República amb el català Francesc Pi i Maragall com a president.

 

El projecte de Constitució mai va ser aprovat, ja que el govern va caure l'endemà de la lectura.

· Història

Es ven conegut que Tortellà, a finals del S. XIX i principis del S. XX era una localitat lliberal i republicana, donat pel seu desenvolupament artesanal i comercial; iniciada a la segona meitat del segle XVII.

broken image

En Josep Molas Rupelo va fotografiar l'església de Santa Maria de Tortellà, entre l'any 1920 - 1929: https://www.nusatrus.cat/blog/josep-molas-rupelo-va-fotografiar-l-esglesia-de-santa-maria?categoryId=159628

Ara bé, la guerra que més afectà la població fou la TERCERA CARLINADA, en la qual va ser cremada, succés conegut com l'"Incendi de Tortellà"; els fets van tenir l'inici la nit del 20 d'agost de 1873. Els republicans tortellanencs varen donar proves de la seva força davant les tropes carlines comandades pel general Savalls. Tortellà era un poble republicà. Tots aquest fets històrics van fer que la plaça del poble, centre neuràlgic, rebés el nom de la plaça de la "Constitució" fet que va perdurà fins a l'entrada del règim Franquista, any 1939-40. On va tornar a canviar de nom. Aquest cop, la plaça dels Màrtirs en rècord a un altre fet històric que explicarem en un altre article.

El Projecte de Constitució Espanyola de 1873 va ser un projecte de constitució redactat durant la fase federal de la I República Espanyola, amb el català Francesc Pi i Margall com a president. Aquesta Constitució preveia la formació de 15 estats federats, als quals s'hi afegirien amb igualtat de drets les colònies. El projecte de Constitució mai va ser aprovat, ja que el govern va caure l'endemà de la lectura.

broken image

Si algú té dades del calderer Joan Puig Quera i la seva relació amb Tortellà... ens ho feu arribar.

broken image

Autor de la publicació: Albert Vergés Sarola