Volver al sitio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Tortellà a l'hivern

 

Imatge: Targeta postal amb escrit del 1962.

· En Blanc i Negre,Retratus

Targeta postal: #Tortellà a l'hivern.

La targeta postal il·lustrada, anomenada simplement postal, targeta postal o targeta de correu, és una peça rectangular de cartolina, o cartó fi, preparada per a escriure i enviar pel correu tradicional, sense necessitat d'usar un sobre.

De vegades ens cau a les mans una targeta postal o una fotografia antiga que durant anys ha estat reposant en algun calaix, àlbum familiar o fons d'armari. La recuperació d'aquest document, per petit que sigui o sembli insignificant, ens ajuda a fixar alguns elements històrics, l'evolució del paisatge i, sobretot, fer memòria.

broken image

Imatge: Targeta postal amb escrit del 1962. (Fons arxiu: Albert Vergés Sarola (particular).

En concret, en aquesta postal d'hivern, Tortellà està nevat. A la part posterior de la postal n'hi ha un escrit de felicitació de nadal amb data de l'any 1962. Encara que sigui poques dades, ens serveix per fixar un espai temporal, identificar elements del paisatge i comparar amb d'altres documents d'arxiu que tenim.

Aquesta imatge ens permet observar la composició de la façana est del poble i la seva arribada des d'Arguelaguer, resseguint els perfils de les edificacions i els camps ens adonem que l'avinguda de la Diputació no està feta; de fet, hi ha una carretera-camí i per la part de sota unes feixes aprofitades, segurament, per horts. Tampoc identifiquem la casa del veterinari, ni els carrers Sant Jordi, Sant Miquel i Sant Aniol.

broken image

Sobre l'església observem que el teulat ja està en linea recte, per tan pels volts del 1960 ja s'havia reformat. En la imatge de sota, feta entre els anys 1920 - 1929, observem una forma arrodonida d'estil neoclàssic.

broken image

A l'any 1966, la forma arrodonida ja está substituida per la linea recte. La postal ens confirma que és anterior al 1962. 

Segons documentació consultada (1), la restauració va ser inagurada el 30 de maig de 1954.

broken image

BIBLIOGRAFIA

(1) LLibre: Tortellà | Autor: Robert Bayer Castanyer.

Tota la informació que podem recollir sobre el temple de Santa Maria de Tortellà tindrà el seu reflex aquí: https://www.nusatrus.cat/santa-maria-de-tortella

broken image

Tens una postal o fotografia antiga sobre Tortellà o l'Alta Garrotxa?

Posa't en contacte: albert@albertverges.cat